2/02/2013

Resipi Cekodok Pisang yang Simple

1.Kena ada pisang. Tak kisah kot pisang apa. Nih pisang mak tanam kat tepi umah. Jimat tak payah beli memahai. Haha!

2.Buang kulit pisang tuh then masukkan dalam bekas untuk di lenyek (tumbuk-2 sampai lembik)

  3.Masukkan gula secukup rasa

4.Masukkan tepung secukup rasaGaul-2 sampai sebati

 
6.Panaskan minyak

7.Masukkan adunan tadi buat bulat-bulat. Bentuk apa kau nak suka hati kau lah. Hakhak. Masak itu kan seni. Kihihkih

 8.Tunggu sampai garing. Kalau tak garing alamatnya lembik dan tak sodap ah -.-

 9.Angkat dan tuskan minyak. Then hias ler macam mana kau nak kan.

Aku letak biskut kaler-2 tuh pasai boleh makan jugak time petang-petang kan. Sambil tuh minum pulak dengan teh’o panas. Memang kena ah kot. Nih asyik nak makan mee mamak je muak jugak ah kekadang. Hakhak. Okay selamat mencuba. Assalammualaikum :)

5 comments:

anwar kamaruddin said...

lame x makan :D

Lynn Zulkarnain said...

Haa nak makan masak ah sendiri.. Bukan susah pon ^_^

FarhanahAdzlan said...

bila tengok orang masak sedapp jee terliur je hahaha.
pernah buat jugak tapi kejap buat lembik sangat kejap buat keras sangat ntah pape jee tak pernah buat rasanya betuknya ideal je hahaha

Lynn Zulkarnain said...

haha..alaa takpelah baru-2 memang camtuh. Nanti dah biase haa mesti jadi punye lah :D

Anonymous said...

Dulu sy buat kadang jadi kadang tak..satu ari sy cuba buat dgn 2 biji pisang je..lenyek pisang dgn gula perang serta skit garam sampai hanyur..masukkan tepong naik sendiri sikit dan gaul sampai adunan pekat sikit..jangan lembek nanti goreng serap banyak minyak..panaskan minyak..api jangan besar nnti cepat hangus...taburkan sikit garam ke dalam minyak yang panas tu..barulah jemput adunan dengan tangan ke dalam kuali...balikkan..tengoklah adunan timbul cantik bulat2..