1.Kena ada pisang. Tak kisah kot pisang apa. Nih pisang mak
tanam kat tepi umah. Jimat tak payah beli memahai. Haha!
2.Buang kulit pisang tuh then masukkan dalam bekas untuk di lenyek (tumbuk-2 sampai lembik)
3.Masukkan gula secukup rasa
4.Masukkan tepung
secukup rasa. Gaul-2
sampai sebati
6.Panaskan minyak
7.Masukkan adunan tadi buat bulat-bulat. Bentuk apa kau nak suka
hati kau lah. Hakhak. Masak itu kan seni. Kihihkih
8.Tunggu sampai garing. Kalau tak garing alamatnya lembik dan
tak sodap ah -.-
9.Angkat dan tuskan minyak. Then hias ler macam mana kau nak
kan.
5 comments:
lame x makan :D
Haa nak makan masak ah sendiri.. Bukan susah pon ^_^
bila tengok orang masak sedapp jee terliur je hahaha.
pernah buat jugak tapi kejap buat lembik sangat kejap buat keras sangat ntah pape jee tak pernah buat rasanya betuknya ideal je hahaha
haha..alaa takpelah baru-2 memang camtuh. Nanti dah biase haa mesti jadi punye lah :D
Dulu sy buat kadang jadi kadang tak..satu ari sy cuba buat dgn 2 biji pisang je..lenyek pisang dgn gula perang serta skit garam sampai hanyur..masukkan tepong naik sendiri sikit dan gaul sampai adunan pekat sikit..jangan lembek nanti goreng serap banyak minyak..panaskan minyak..api jangan besar nnti cepat hangus...taburkan sikit garam ke dalam minyak yang panas tu..barulah jemput adunan dengan tangan ke dalam kuali...balikkan..tengoklah adunan timbul cantik bulat2..
Post a Comment